Priopćenje za medije

Vrijeme čitanja: 2 min

Priopćenja za medije

Generali dovršava akviziciju potpunog vlasništva nad Generali PPF Holdingom. Naziv tvrtke promijenjen u Generali CEE Holding.

Trst - Generali je ostvario stopostotno vlasništvo nad Generali PPF Holdingom B.V. (GPH) stjecanjem i preostalog manjinskog udjela od 24% u vlasništvu PPF Grupe, u skladu sa sporazumima potpisanima 8. siječnja 2013. Stjecanjem potpunog vlasništva nad GPH, holding kompanija koja posluje u Srednjoj i Istočnoj Europi mijenja naziv u Generali CEE Holding B.V.

Predsjednik Uprave Generali Grupe Mario Greco izjavio je: "Ovo je završni korak važne transakcije za Grupu. Potpuno vlasništvo nad Generali CEE Holdingom B.V. konačno nam daje priliku da u potpunosti iskoristimo prednosti naše investicije, te ubrzamo tempo daljnjeg razvoja i unaprijedimo našu konkurentnost u regiji. Središnja i Istočna Europa su jedno od naših ključnih europskih tržišta, s jasnom perspektivom rasta i gdje je Grupa već neosporni lider u smislu profitabilnosti."

Zajedničkim ulaganjem Generali PPF Holding osnovan je 2008. godine kombinirajući poslovanje obje grupe u Srednjoj i Istočnoj Europi, stvarajući time jednog od vodećih osiguravatelja u regiji. Nakon odluke o ukidanju partnerstva, najavljenog u siječnju 2013. godine i stjecanju prvog dijela GPH dionica (25%) u ožujku iste godine, Generali je već držao 76% GPH-a i imao potpunu kontrolu nad upravljanjem kompanijom. Danas, najavljenim manjinskim otkupom i posljedičnim stjecanjem potpunog vlasništva nad kompanijom, partnerstvo s PPF Grupom završeno je u potpunosti.

Kupnja preostalog udjela GPH dovršena je prema uvjetima prethodno najavljenih tržištu za konačnu cijenu od 1.245,5 milijuna eura.

Generali CEE Holding jedan je od najvećih osiguravatelja na tržištu SIE, koji bilježi značajnu profitabilnost i zauzima vodeću poziciju u mnogim od 10 zemalja regije u kojima posluje (na prvom mjestu u Češkoj i Mađarskoj, na drugom u Srbiji, na trećem u Slovačkoj, a među prvih deset u ostalima). Također, Grupa nadmašuje regionalne konkurente u smislu profitabilnosti P&C segmenta zabilježivši do rujna 2014. kombinirani omjer od 87,3%.

Tržište SIE četvrto je po veličini za Generali s približno 3,5 milijardi eura premije u 2013. i s više od 11 milijuna klijenata (u odnosu na 1 milijardu eura premije i 4 milijuna klijenata u 2007., kada je potpisano partnerstvo).