Vijesti

Vrijeme čitanja: 3 min

Novosti

Priča Heroja održivosti: Callidus Grupa d.o.o. - pobjednik SME EnterPRIZE natječaja u Hrvatskoj 2022.

Callidus grupa d.o.o. proglašena je Herojem održivosti u Hrvatskoj u prošlogodišnjem izdanju natječaaja SME EnterPRIZE. Prilikom dodjele nagrade na međunarodnom događaju Generali SME EnterPRIZE u Bruxellesu, odbor inicijative je pohvalio njihovu „inovativnu uporabu digitalnih tehnologija u energetskom sektoru”, što dovodi do „pametnih mreža i ušteda energije i materijala koji se upotrebljavaju za izradu energetskih mreža.” Donosimo vam njihovu priču.

Callidus grupa d.o.o. je tvrtka S 14-godišnjim iskustvom u sistemskim integracijama u području ICT tehnologija, ponosni su na razvijeni portfelj kvalitetnih IT rješenja koji se kontinuirano nadopunjava kroz rastuće potrebe postojećih i novih korisnika. Usmjereni su na implementaciju i integraciju komunikacijskih, infrastrukturnih i sistemskih rješenja, kao i pružanje usluga projektiranja, konzaltinga, održavanja IT sustava te iznajmljivanja virtualne informatičke infrastrukture. Callidus grupa projektira, implementira i održava rješenja prilagođena svakom klijentu. Rješenja koja stvaraju mogu se dobiti po principu “ključ u ruke” i realizirati na postojećim informatičkim resursima klijenta.

„U našim uredima u Hrvatskoj i Sloveniji tridesetak talentiranih zaposlenika stvara inovativna IT rješenja“, govori nam direktor Goran Ranogajec. 
U posljednjih pet godina intenzivno se bave inovacijama i progresivnim idejama od kojih su neke zaista radikalne te imaju potencijal „mijenjaju svijet“, posebice u segmentu održivosti, što je ujedno i bio povod za prijavu na SME EnterPRIZE, Generalijevu stratešku inicijativu posvećenu malim i srednjim poduzećima u Europi. 

„Prijavili smo se u kategoriji okoliša, područje inovacija i digitalne transformacije, u kojoj smo osvojili prvo mjesto. Naime, jedna od najvažnijih grana poslovanja naše tvrtke su IoT tehnologije, odnosno Internet stvari – koncept velike količine međusobno povezanih uređaja čija je svrha razne automatizacije. Automatizacija proizvodnje hrane, zdravstvene skrbi, održavanja našeg okoliša čistim i slično. U osnovi, svrha IoT-a ponovno učiniti svijet jednostavnijim i održivijim“, pojašnjava Ranogajec. 

Tvrtka je zajedno s Fakultetom elektrotehnike iz Osijeka u razdoblju od 2019. do 2022. godine provela projekt istraživanja i razvoja revolucionarne inovacije u području digitalne transformacije elektroenergetske mreže. Riječ je o istraživanju i razvoju sustava za nadzor visokonaponskih vodova, posebice kvarova visokonaponskih izolatora korištenjem IoT tehnologija. Tehnologija će u konačnici omogućiti pravo preventivno održavanje, ali i povećanje uporabnog kapaciteta postojećih dalekovoda koji su trenutno fizički predimenzionirani zbog pouzdanosti i stabilnosti. 

„Ovo predimenzioniranje je nužno zbog nemogućnosti uvida u stvarno stanje pojedinih elemenata mreže u realnom vremenu. Naša inovacija omogućuje taj uvid i otključava puni fizički potencijal mrežne infrastrukture. Time se smanjuje potreba za izgradnjom novih dalekovoda čiji će kapaciteti biti potrebni za prelazak na obnovljive izvore energije i e-mobilnost.“, pojašnjava Ranogajec.
Callidus Grupa razvija disruptivnu tehnologiju čije je područje djelovanja iznimno dalekosežno te pozitivno djeluje na održivost energetike i okoliša. “Naša najveća prednost je što se ne bojimo radikalno razmišljati i hrabro zakoračiti u neistražena područja. Ova kvalifikacija će nam omogućiti dodatnu vidljivost na tržištu kako bismo mogli uspješnije implementirati naše tehnološke napore u stvarni svijet”
, zaključuje Ranogajec. 

Njihova priča dokaz je snage inovacije te vas pozivamo da se i vi PRIJAVITE na natječaj SME EnterPRIZE 2023. do 4. lipnja kako biste osvojili vrijedne nagrade!