Novosti

Vrijeme čitanja: 3 min

Novosti

Sastanak između izvršnog direktora grupacije Generali Philippea Donneta i Valdisa Dombrovskisa, izvršnog potpredsjednika Europske komisije

U ponedjeljak, 15.06., izvršni direktor grupacije Generali Philippe Donnet stupio je u dijalog putem konferencijskog poziva s Valdisom Dombrovskisom, izvršnim potpredsjednikom Europske komisije kako bi raspravljali o harmoniziranim rješenjima u Europi za rješavanje negativnog utjecaja bolesti Covid-19, kao i o doprinosu osiguravateljskog sektora u prevladavanju krize s posebnim naglaskom na fond za hitne slučajeve protiv pandemije.

Sastanak se održao u okviru dijaloga s europskim institucijama, a s ciljem definiranja uloge grupacije Generali u razvoju strategija za oporavak nakon bolesti Covid-19.

Izvršni direktor grupacije smatra da Europski fond za oporavak predstavlja snažan politički znak da je Europa spremna pomoći svojim građanima u kriznim vremenima. Osim toga, tijekom razgovora o paketu za oporavak koji je predložila Europska komisija, Philippe Donnet istaknuo je važnost održivosti u procesu oporavka: s obzirom na utjecaj krize prouzročene bolešću Covid-19, gospodarstvo ne može samo nastaviti bez usmjeravanja.

Tijekom razgovora s izvršnim potpredsjednikom Dombrovskisom, Philippe Donnet posebno je predložio stvaranje fonda za pandemiju u kojem će osiguratelji imati važnu ulogu, donoseći stručnost u prevenciji i otpornosti te ulažući u europski gospodarski oporavak, kao i u energetsku, tehnološku i digitalnu tranziciju, što su ključni prioriteti EU-a. Osim toga, oslanjajući se na javno-privatna partnerstva uz sudjelovanje industrije, vlada i europskih institucija, fond bi predstavljao jedinstvenu priliku za obnavljanje duha koji je karakterizirao izgradnju Europske unije.

Philippe Donnet izjavio je da osiguravatelji mogu imati važnu ulogu u podržavanju gospodarskog oporavka. S 11 trilijuna eura upravljane imovine – a samo Generali predstavlja više od 630 milijardi eura – europska osiguravateljska industrija može dati značajan doprinos, posebice zahvaljujući svojoj sposobnosti upravljanja rizicima, prenošenjem sredstava pojedincima i poduzećima pogođenima krizom te omogućiti protok kapitala u investicije i prakse davanja zajmova.

Generali je spreman podržati nastojanja Europe i predstaviti odgovor na bolest Covid-19 koji je započeo Izvanrednim međunarodnim fondom u vrijednosti do 100 milijuna eura koji je pokrenut u ožujku. Predanost grupacije obuhvaća i usklađivanje gospodarskog oporavka s prijelazom na održivi razvoj: to je razlog zbog kojeg se grupacija Generali pridružila Europskom savezu za zeleni oporavak i odlučila usmjeriti gotovo milijardu eura u održivo gospodarstvo; osim toga, u rujnu 2019. Generali je postao prvi europski osiguravatelj koji je izdao zelene obveznice i motiviran je da podrži standard EU-a za zelene obveznice koji se trenutačno uspostavlja.

GRUPA GENERALI

Generali osiguranje d.d. dio je Generali Grupe – jednog od globalnih osigurateljnih lidera i upravitelja imovinom. Osnovan 1831. godine, Generali je prisutan u 50 zemalja svijeta, s ukupnim premijskim prihodom većim od 69,7 milijardi eura u 2019. godini. S gotovo 72 000 zaposlenih koji skrbe o 61 milijuna klijenata, Grupa ima vodeću poziciju u Europi i sve veću prisutnost u Aziji i Latinskoj Americi. Ambicija Generalija jest biti cjeloživotni partner svojim klijentima, u svim fazama njihova života, kroz ponudu inovativnih i personaliziranih rješenja, uz podršku snažne distribucijske mreže.

Grupa u Austriji, srednjoistočnoj Europi i Rusiji posluje u 13 zemalja kroz Regionalni ured za Austriju, srednjoistočnu Europu i Rusiju, smješten u Pragu, te je među tri vodeća osiguravatelja u regiji.

Izvanredni međunarodni fond Generali Grupe

Generali Grupa osnovala je Izvanredni međunarodni fond, iznosa do 100 milijuna eura, s ciljem rješavanja izvanrednih situacija uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19. Fond je dostupan u zemljama u kojima Generali djeluje, s ciljem pružanja trenutne pomoći u ovoj brzorazvijajućoj krizi, a srednjoročno je namijenjen podršci naporima ekonomskog oporavka u zemljama pogođenima pandemijom.

U sklopu donatorske inicijative Generali je u Hrvatskoj donirao 150.000,00 EUR, protuvrijednost u HRK, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, koji će sredstva iskoristiti za sanaciju objekata u Rockefellerovoj ulici u Zagrebu oštećenih uslijed potresa, kao i za podržavanje daljnjih napora u osiguravanju svih potrebnih resursa zdravstvenom sustavu pri lokalnom upravljanju i savladavanju pandemije COVID-19.