Priopćenje za medije

Vrijeme čitanja: 3 min

Novosti, Priopćenja za medije

Generali pokrenuo drugo izdanje SME EnterPRIZE natječaja u održivosti

  • Otvorene prijave za klijente Generali osiguranja, klijente Privredne banke Zagreb i članove udruge Glas Poduzetnika.
  • Mala i srednja poduzeća mogu se prijaviti u dvije kategorije: zajednica i okoliš.
  • Pobjednika svake kategorije natječaja Generali nagrađuje iznosom 4.000 EUR/ 30.138,00 HRK bruto.
  • Ukupnog pobjednika natječaja, odnosno najbolje održivu poduzetničku praksu u Hrvatskoj, Generali nagrađuje oglašivačkim paketom u iznosu 6.250 EUR/ 47.090,63 HRK bruto i sudjelovanjem na međunarodnom događaju Generali SME EnterPRIZE u Bruxellesu 28. studenoga 2023.

Zagreb – Generali osiguranje d.d. organizira drugo izdanje natječaja SME EnterPRIZE usmjerenog na mala i srednja poduzeća s ciljem promoviranja usvajanja održivih poslovnih modela. Prijave na natječaj izvršavaju se putem namijenjenog obrasca na web stranici https://www.generali.hr/sme-enterprize i traju do 4. lipnja 2023. https://www.generali.hr/sme-enterprize

SME EnterPRIZE strateška je inicijativa Generali Grupe posvećena europskim malim i srednjim poduzećima kao temelju europskog gospodarstva i jednom od glavnih pokretača održive tranzicije. Ugrađena u strateški plan „Lifetime Partner 24: Driving Growth“, inicijativa SME EnterPRIZE promiče uključiviju i zeleniju ekonomiju u skladu s Europskim zelenim planom i inicijativom Next Generation EU. Održivost predstavlja mogućnost za rast malih i srednjih poduzeća, zaključak je Bijele knjige SME EnterPRIZE, koju je pripremila škola za menadžment SDA Bocconi School u suradnji s Generalijem, pokazujući pozitivan odnos između održivosti i financijskih performansi malih i srednjih poduzeća jer održiva ponašanja mogu osigurati ključne resurse i prilike.

Pokrenuta 2021. povodom obilježavanja Generalijeve 190. obljetnice, ove godine SME EnterPRIZE vraća se u svojem trećem izdanju širom 10 europskih zemalja, a po drugi put i u Hrvatskoj. Na natječaj se mogu prijaviti mala i srednja poduzeća iz Hrvatske: klijenti Generali osiguranja – i ekskluzivno u ovom izdanju - klijenti Privredne banke Zagreb i članovi udruge Glas Poduzetnika; koja će svojim projektima održivosti u poslovanju konkurirati u dvije kategorije: zajednica i okoliš. 

Osim poticanja održivosti u poslovanju, Generali nagrađuje:
-    Pobjednika svake kategorije u iznosu 4.000 EUR/ 30.138,00 HRK bruto i godišnjom Digital only pretplatom za Bloomberg Adria u iznosu 130 EUR/ 979,49 HRK bruto; 
-    Drugoplasirane projekte u svakoj kategoriji: Poslovnim paketom godišnjeg putnog zdravstvenog osiguranja i menadžerskog osiguranja od nezgode do 2.000 EUR/15.069,00 HRK bruto ili ekvivalentnom nagradom i godišnjom Digital only pretplatom za Bloomberg Adria u iznosu 130 EUR/ 979,49 HRK bruto;
-    UKUPNOG POBJEDNIKA NATJEČAJA - Najbolje održivu poduzetničku praksu u Hrvatskoj: nagradnim oglašivačkim paketom na Bloomberg Adria platformama u iznosu 6.250 EUR/ 47.090,63 HRK bruto i sudjelovanjem na međunarodnom događaju Generali SME EnterPRIZE u Bruxellesu 28. studenoga 2023.

Predsjednik Uprave Generali osiguranja Mario Carini izjavio je: „Održivost je začetnik strateškog plana Generali Grupe „Lifetime Partner 24: Dirivng Growth“, što znači da održivost oblikuje način na koji donosimo sve odluke. Nastavljamo i dalje biti odgovorni kao osiguravatelj, investitor i poslodavac, kako bismo dodatno učvrstili našu ulogu Lifetime partnera našim klijentima i dionicima. Osobito mi je zadovoljstvo što je ovogodišnje izdanje natječaja SME EnterPRIZE osnaženo suradnjom s Privrednom bankom Zagreb i udrugom Glas Poduzetnika u zajedničkoj želji poticanja komunikacije s dionicima na temu održivosti u poslovanju. Osobito se to odnosi na davanje glasa Herojima održivosti - poduzetnicima i poduzećima koja su implementirala značajne inicijative održivosti u svoje poslovne aktivnosti. Djelujući kao ambasadori održivosti, oni predstavljaju izvrstan primjer drugim poduzetnicima.“

Prijave na natječaj za male i srednje poduzetnike SME EnterPRIZE traju od 11. travnja do 4. lipnja 2023., a kategorije izgledaju ovako:

  • Zajednica: Mala i srednja poduzeća koja pozitivno utječu na zajednice i teritorije na kojima djeluju i/ili poboljšavaju dobrobit svojih zaposlenika i obitelji.
  • Okoliš: Mala i srednja poduzeća koja imaju pozitivan utjecaj na okoliš kroz smanjenje potrošnje resursa, uvedene procese recikliranja i uporabe sirovina i sl.

Pobjednike svake kategorije odredit će žiri, kojeg čine istaknuti stručnjaci iz akademske zajednice, medijski djelatnici i poduzetnici, a dodjela nagrada održat će se u Zagrebu u srpnju 2023. na prigodnoj smotri finalista.

Ukupni pobjednik natječaja, odnosno Najbolje održiva poduzetnička praksa iz Hrvatske, koju će potom između pobjednika kategorija odabrati međunarodni znanstveni odbor - koji također okuplja stručnjake iz akademske zajednice, ustanova i gospodarstva – bit će predstavljena na međunarodnom događaju Generali SME EnterPRIZE u Bruxellesu 28. studenoga 2023.

Heroj održivost u Hrvatskoj za 2022. godinu
Herojem održivosti u Hrvatskoj za 2022. godinu proglašena je tvrtka Callidus Grupa d.o.o., poduzeće za informatičke usluge i savjetovanje koje se specijaliziralo za projekte održivosti, poput razvoja projekta za optimizaciju prijenosa električne mreže, smanjenja potrebe za novim visokonaponskim vodovima te omogućavanja povezivanja novih izvora obnovljive energije s mrežom. Odbor je pohvalio „inovativnu uporabu digitalnih tehnologija u energetskom sektoru” društva Callidus Grupa, što dovodi do „pametnih mreža i ušteda energije i materijala koji se upotrebljavaju za izradu energetskih mreža.”
#    #    #

O GENERALIJU
Generali osiguranje d.d. dio je Generali Grupe – jednog od najvećih svjetskih lidera davatelja usluga osiguranja i upravljanja imovinom. Osnovan 1831. godine, Generali je prisutan u 50 zemalja svijeta, s ukupnim premijskim prihodom većim od 81,5 milijardi eura u 2022. godini. S više od 75 000 zaposlenika i 67 milijuna klijenata širom svijeta, Grupa ima liderski tržišni položaj u Europi i sve veću prisutnost u Aziji i Latinskoj Americi.  U središtu strategije društva Generali njegova je predanost biti životni partner svojim klijentima, što postiže svojim inovativnim i personaliziranim rješenjima, vrhunskim korisničkim iskustvom i sposobnostima digitalizirane globalne distribucije. Grupa je u potpunosti ugradila održivost u sve strateške izbore, s ciljem stvaranja vrijednosti za sve dionike, istovremeno izgrađujući pravednije i otpornije društvo. MSCI, vodeće međunarodno društvo za ESG ocjene, povećalo je ocjenu za Generali s AA na AAA, što je najviša moguća ocjena. Procjena MSCI-ja pokazala je da Generali usvaja najbolje prakse u industriji za ublažavanje klimatskih rizika u osiguranju. Generali je također uvršten u Dow Jones Sustainability World Index (DJSI) i Dow Jones Sustainability Europe Index (DJSI Europe). Fokusirajući se na mala i srednja poduzeća kao temelj europskog gospodarstva i jedan od glavnih pokretača održive tranzicije, Generali je pokrenuo SME EnterPRIZE. Ova strateška inicijativa promiče zelenije i više uključivo gospodarstvo u skladu s Europskim zelenim planom i inicijativom Next Generation EU, kao i kulturu održivosti među europskim malim i srednjim poduzećima. Generali je aktivan i u zajednicama kroz fondaciju The Human Safety Net, osnovanu prije pet godina, s idejom da zajednice u kojima „ljudi koji pomažu ljudima“ mogu dovesti do održivih promjena. U Hrvatskoj, THSN surađuje s Centrom „Rastimo zajedno” radi podrške roditeljima i djeci izloženima zahtjevnijim životnim okolnostima, koje otežavaju razvoj njihove djece, obuhvaćajući više od 2.500 roditelja i 1.500 djece, uz daljnju provedbu novih programa podrške. Kao dom The Human Safety Neta-a, zgrada Procuratie Vecchie koja gleda na venecijanski Markov trg, osvojila je jednu od najvažnijih nagrada u svijetu dizajna - nagradu Red Dot Design za najbolji dizajn interijera u 2022.