Priopćenje za medije

Vrijeme čitanja: 2 min

Priopćenja za medije

Generali ostvaruje izvrstan rast operativnog rezultata i dobiti, uz izuzetno solidnu kapitalnu poziciju

  • Bruto zaračunate premije porasle su na 42,2 milijarde eura (+3,6%), potaknute značajnim rastom u neživotnim osiguranjima (P&C, +10,6%). Neto prihodi životnih osiguranja bili su u potpunosti usmjereni na unit-linked osiguranja i zaštitne linije proizvoda, u skladu sa strategijom Grupe
  • Operativni rezultat premašio je 3,7 milijardi eura (+28,0%), predvođen snažnim doprinosom iz segmenta neživotnih osiguranja (P&C), dok je segment životnih osiguranja bio solidan. Kombinirana kvota se poboljšala na 91,6% (-5,4 p.p.). Marža novih poslova iznosila je izvrsnih 5,81% (+0,31 p.p.)
  • Snažan rast prilagođenog neto rezultata na 2.330 milijuna eura (+60,9%)
  • Izuzetno solidna kapitalna pozicija s omjerom solventnosti od 228% (221% u FG 2022.) zahvaljujući snažnom doprinosu normaliziranog stvaranja kapitala

CEO Generali Grupe Philippe Donnet izjavio je: “Izvrsni rezultati u prvoj polovici 2023. nastavljaju dokazivati učinkovitost naše strategije 'Lifetime Partner 24: Driving Growth' i pokazuju da je Generali sve profitabilniji, raznolikiji i otporniji, sa snažnom financijskom pozicijom. Na polovici smo plana i u potpunosti smo na pravom putu da ispunimo naše ambiciozne ciljeve, potvrđujući da je Grupa ispravno postavljena za navigaciju u makroekonomskom i geopolitičkom scenariju koji se neprestano razvija. Osim toga, nedavne akvizicije Liberty Segurosa i Conninga, ojačat će naše vodstvo u osiguranju u Europi i poboljšati našu globalnu platformu za upravljanje imovinom, što će dodatno ojačati našu Grupu. Ovi rezultati postignuti su zahvaljujući naporima svih naših kolega i zastupnika. Oni predstavljaju temelj za nastavak postizanja održivog rasta, stvarajući vrijednost za sve naše dionike.”


Milano – Na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, Upravni odbor Assicurazioni Generali odobrio je Konsolidirano polugodišnje financijsko izvješće Generali Grupe za 2023. godinu. 

Bruto zaračunate premije porasle su na 42.237 milijuna eura (+3,6%), zahvaljujući značajnom rastu segmenta neživotnih (P&C) osiguranja. 
Neto prihodi životnih osiguranja iznosili su -877 milijuna eura, s neto odljevima iz štednje djelomično kompenziranim pozitivnim neto priljevom u unit-linked i zaštitnim linijama. To je u skladu sa strategijom Grupe za repozicioniranjem poslovanja portfelja životnog osiguranja i također odražava trendove u industriji uočene u bankovnim kanalima u Italiji i Francuskoj.

Operativni rezultat snažno je porastao i dosegao 3.721 milijuna eura (+28,0%), također zahvaljujući diverzifikaciji izvora dobiti, uključujući i doprinos od prethodnih akvizicija.

Poslovni rezultat segmenta neživotnih osiguranja (P&C) porastao je na 1.853 milijuna eura (+85,7%). Kombinirana kvota poboljšala se na 91,6% (-5,4 p.p.), potaknuta nižim omjerom gubitaka.
Operativni rezultat životnih osiguranja bio je solidan s 1.813 milijuna eura (-3,5%), a marža novih poslova porasla je na 5,81% (+0,31 p.p.).
Operativni rezultat segmenta upravljanja imovinom iznosio je 498 milijuna eura (+1,3%), a snažan doprinos dala je Banca Generali.
Operativni rezultat segmenta Holdinga i ostalih poslova poboljšan je na -125 milijuna € (-149 milijuna eura u prvom polugodištu 2022.).

Prilagođeni neto rezultat znatno je porastao na 2.330 milijuna eura (1.448 milijuna eura u prvom polugodištu 2022.), prvenstveno zbog poboljšanog operativnog rezultata, koji je imao koristi od diverzificiranih izvora dobiti, jednokratne kapitalne dobiti povezane s razvojem nekretnina u Londonu (193 milijuna eura bez poreza), dok je odražavajući učinak umanjenja vrijednosti od 97 milijuna eura na ruske instrumente s fiksnim prihodom evidentiranih na prvo polugodište 2022. 

Neto rezultat poboljšan je na 2.243 milijuna eura (864 milijuna eura u prvom polugodištu 2022.).

Dionički kapital Grupe porastao je na 26,7 milijardi eura (+0,2%), zahvaljujući neto rezultatu za navedeno razdoblje, a djelomično je kompenziran isplatom dividende.

Marža ugovorne usluge (CSM), koja je bilančna stavka koju je uveo MSFI 17 i sastoji se od odgođene diskontirane buduće dobiti trenutnog poslovanja, porasla je na 32,1 milijardu € (31,0 milijardu eura u FG 2022.).

Ukupna imovina kojom upravlja Grupa iznosila je 631,0 milijardu eura (+2,6% u usporedbi s FG 2022.) odražavajući pozitivan tržišni učinak.

Grupa je potvrdila svoju iznimno čvrstu kapitalnu poziciju, s omjerom solventnosti od 228% (221% u FG 2022.)


O GENERALIJU
Generali osiguranje d.d. dio je Generali Grupe – jednog od najvećih svjetskih lidera davatelja usluga osiguranja i upravljanja imovinom. Osnovan 1831. godine, Generali je prisutan u 50 zemalja svijeta, s ukupnim premijskim prihodom većim od 81,5 milijardi eura u 2022. godini. S više od 75 000 zaposlenika i 67 milijuna klijenata širom svijeta, Grupa ima liderski tržišni položaj u Europi i sve veću prisutnost u Aziji i Latinskoj Americi.  U središtu strategije društva Generali njegova je predanost biti životni partner svojim klijentima, što postiže svojim inovativnim i personaliziranim rješenjima, vrhunskim korisničkim iskustvom i sposobnostima digitalizirane globalne distribucije. Grupa je u potpunosti ugradila održivost u sve strateške izbore, s ciljem stvaranja vrijednosti za sve dionike, istovremeno izgrađujući pravednije i otpornije društvo. MSCI, vodeće međunarodno društvo za ESG ocjene, povećalo je ocjenu za Generali s AA na AAA, što je najviša moguća ocjena. Procjena MSCI-ja pokazala je da Generali usvaja najbolje prakse u industriji za ublažavanje klimatskih rizika u osiguranju. Generali je također uvršten u Dow Jones Sustainability World Index (DJSI) i Dow Jones Sustainability Europe Index (DJSI Europe). Fokusirajući se na mala i srednja poduzeća kao temelj europskog gospodarstva i jedan od glavnih pokretača održive tranzicije, Generali je pokrenuo SME EnterPRIZE. Ova strateška inicijativa promiče zelenije i više uključivo gospodarstvo u skladu s Europskim zelenim planom i inicijativom Next Generation EU, kao i kulturu održivosti među europskim malim i srednjim poduzećima. Generali je aktivan i u zajednicama kroz fondaciju The Human Safety Net, osnovanu prije pet godina, s idejom da zajednice u kojima „ljudi koji pomažu ljudima“ mogu dovesti do održivih promjena. U Hrvatskoj, THSN surađuje s Centrom za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno” radi podrške roditeljima i djeci izloženima zahtjevnijim životnim okolnostima, koje otežavaju razvoj njihove djece, obuhvaćajući dosad više od 14.000 roditelja i djece, uz daljnju provedbu novih programa podrške. Kao dom The Human Safety Neta-a, zgrada Procuratie Vecchie koja gleda na venecijanski Markov trg, osvojila je jednu od najvažnijih nagrada u svijetu dizajna - nagradu Red Dot Design za najbolji dizajn interijera u 2022.