Priopćenje za medije

Vrijeme čitanja: 4 min

Priopćenja za medije

Sergio Balbinot iz Generali Grupe izabran za predsjednika CEA-e

(Bruxelles, 16.06.2011.) Sergio Balbinot, generalni direktor Generali Grupe iz Italije, jednoglasno je izabran za predsjednika CEA-e na Glavnoj skupštini Europske federacije osiguratelja i reosiguratelja koja se održala jučer u Ateni. Tu će funkciju obavljati tri godine.

Utvrđujući prioritete za svoj mandat, Balbinot se usredotočio na Solventnost II, regulatorni režim za osiguratelje, koji treba stupiti na snagu početkom 2013. Osvrtom na složenost detaljnog nacrta novog režima, naglasio je da je potrebno zajamčiti da pravila SolventnostI II poboljšaju elastičnost osigurateljnih društava u Europskoj uniji.

„Moramo ispravno provesti Solventnost II i cijeli je osigurateljni sektor krajnje predan usklađivanju svoje razine kapitala u odnosu na temeljne rizike. Međutim, takav razvoj ne bi smio štetiti strateškoj ulozi koju igra sektor u modernom gospodarstvu“, rekao je Balbinot. „U trenutnoj situaciji posao osiguratelja je ključan u pogledu uklanjanja rizika iz društva, ispunjavanja praznine koju je ostavila smanjena uloga državnih mirovinskih fondova u osiguranju mirovina te u pogledu nastupanja u svojstvu dugoročnih i konzervativnih investitora“, dodao je novoimenovani predsjednik.

„Sve bi se te ključne uloge mogle potkopati ako Solventnost II nije dobro kalibrirana. Ispravna implementacija Solventnosti II je stoga temeljna za europske osiguratelje, europsko gospodarstvo i zaštitu potrošača. CEA će doprinijeti tome kako bi zajamčilo da načela Okvirne direktive o Solventnosti II budu podržana te da novi regulatorni okvir bude primjeren i svrsishodan.“

Balbinot je zatim iznio glavne crte strategije na kojoj će se temeljiti njegov predsjednički mandat. „Radit ću s udrugama članicama CEA-e na razvoju najboljeg mogućeg poslovnog okruženja za europske osiguratelje zatim na razvoju najboljih praksi te stvaranju okružja u kojem mogu biti inovativni i rasti. „Ovdje bih kao izazove želio istaknuti makroekonomske debate o sistemskom riziku, rasprave o mirovinama i tržišnoj ravnopravnosti pružatelja mirovinskog osiguranja, razvoj globalnih standarda i računovodstvenih pravila“, kazao je.

Balbinot je u svojem prvom govoru na godišnjoj Glavnoj skupštini delegata 33 udruga članica CEA-e spomenuo i usredotočenost sektora na rješavanje ekoloških pitanja i problema klimatskih promjena. „Federacija je voljna surađivati, kadgod je to moguće, s javnim i privatnim sektorom na uspostavi okvira upravljanja rizikom u svrhu suočavanja s prirodnim katastrofama“, rekao je. „Sektor je bogat stručnošću i znanjem te će nastojati omogućiti načine na koje osiguratelji mogu surađivati s državnim tijelima na smanjenju devastirajućih učinaka katastrofa.“

Zahvaljujući prethodnom predsjedniku Tommyju Perssonu, višem savjetniku društva Länsförsäkringar AB, najvećeg švedskog osiguratelja u segmentu neživotnih osiguranja, na trogodišnjem radu, Balbinot je kazao: „Sada kada se odvijaju značajne regulativne promjene za sektor, bitno je da europski osiguratelji govore jednim, snažnim glasom. Zahvaljujući mukotrpnom radu i predanosti Tommyja Perssona CEA je zauzela čvrsti položaj kao jak, reprezentativni glas.“

Pozdravljajući Balbinotovo imenovanje, Persson je rekao: „Drago mi je da vodstvo CEA-e prepuštam nekom tako talentiranom i iskusnom kao što je Sergio. Tijekom godine dana u svojstvu zamjenika predsjednika, Sergio je već dokazao svoju predanost CEA-i. Vjerujem da će pod njegovim vodstvom federacija biti sve jača i jača“.

Sergio Balbinot je glavni direktor talijanske osigurateljne grupacije Generali. Pridružio se grupaciji 1983. i izgradio karijeru u nekoliko društva grupe u Italiji i inozemstvu. Vratio se u sjedište Generalija u Trstu 1996. godine, a 1998. imenovan je zamjenikom glavnog direktora dok je 2000. izabran za glavnog direktora. Od travnja 2002. vrši dužnost generalnog direktora i odgovoran je za cijelo međunarodno osigurateljno poslovanje društva Generali te njegove tehničke i aktuarske djelatnosti u Italiji i inozemstvu, kao i za istraživanje i razvoj.