Vijesti

Vrijeme čitanja: 2 min

Tvornica kreativnosti: Studio Sonda

  • Priča pobjednika u kategoriji ZAJEDNICA, u sklopu natječaja SME EnterPRIZE u Hrvatskoj 2022.

Studio Sonda, u vlasništvu Jelene Fiškuš i Seana Poropata, neovisan je kreativni studio za dizajn i komunikacije osnovan kao tvrtka 2007. godine. Nalazi se na istarskom poluotoku u inspirativnom gradiću Vižinada. Prošle godine završili su  gradnju Kreativnog centra u Vižinadi u kojemu surađuju sa zajednicom, klijentima i partnerima, stvarajući relevantne brendove, proizvode i projekte koji ostvaruju realan tržišni uspjeh, ali prije svega povezuju i stvaraju bolje društvo. U skladu s tim, uspostavili su tim za vođenje neprofitne organizacije koja uređuje program Kreativnog centra pod vodstvom Silvije Kovačić, kako bi zajedno omogućili uključivanje lokalne zajednice, ali i šire javnosti te tako razvijali konstruktivno i kreativno društvo puno ideja. Sonda Kreativni centar prepoznat je u kategoriji zajednica jer za cilj ima poticanje turističkog i gospodarskog razvoja društva kroz korisne i edukativne sadržaje.

„Vjerujemo kako kreativnost, ako se potencira i vodi, može biti snažan pokretač jedne zajednice te važan i stvaran ekonomski pokretač, zbog čega smatramo da je treba razvijati u svim zanimanjima i djelatnostima. Stoga se nadamo kako ćemo našom prijavom potaknuti i druge da kreativne procese primijene u svakom segmentu života“, poručuju iz Studija Sonda.

Program Kreativnog centra uključuje razne edukativne aktivnosti o fotografiji, dizajnu, STEAM-u i kreativnom razmišljanju s jasnim usmjerenjem na jačanje suradnje i povezivanju s lokalnim stanovništvom. Sve se to događa u inspirativnom okruženju Kreativnog centra - prizemnice sa zelenim prohodnim krovom uklopljene u okolni pejsaž, osmišljene i projektirane tako da poštuje načela ekološke održivosti te visokog energetskog razreda (A klasa). Prednost ovakvog načina poslovanja je jedinstveni poslovni model u kojem je lokalna zajednica neizostavan dio cijele priče. Svakodnevnom poslu odlučili su dodati jednu novu dimenziju. Studio Sonda je prvi kreativni studio koji radi na konkretnim, tržišno utemeljenim projektima koji pozivaju širu zajednicu i tako kreativnost čini dostupnom svima, s ciljem da dokaže njezinu visoku učinkovitost.

„Prvo mjesto u kategoriji Zajednica svakako je potvrda da smo na pravom putu te da i stručna javnost prepoznaje važnost ovakvih projekata, a ujedno nam je i svojevrsni vjetar u leđa u daljnjem poslovanju. Naš cilj je da projekti koji izađu iz Kreativnog centra uvijek budu opipljivi i da za nekoliko godina imamo mjerljive rezultate o tome kako je postojanje jednog ovakvog centra utjecalo na razvoj sredine i pojedinaca, doprinijelo razvoju dizajna, komunikacije, lokalne ponude i lokalnih brendova, baš kao što se može mjeriti rezultat otvaranja neke tvornice u nekome mjestu. Ovoga puta neka to bude tvornica kreativnosti“, dodaju iz Studija Sonda.

Ova uspješna priča dokazuje kako se globalno relevantni projekti mogu stvarati iz bilo kojeg kutka svijeta, pa čak i iz mjesta koje broji svega 300-tinjak stanovnika. 

Sada je vaš red da se pridružite i ostavite svoj trag!
Pozivamo vas na prijavu na natječaj za male i srednje poduzetnike SME EnterPRIZE. Otključate svoj kreativni potencijal i prihvatite duh suradnje. Učite iz uspjeha Studija Sonda i zamislite utjecaj koji možete ostvariti u vlastitoj zajednici. Zajedno izgradimo održivu budućnost u kojoj kreativnost napreduje u svakoj industriji i profesiji.

Otvorite put vlastitoj priči o održivom uspjehu i prijavite se na natječaj SME EnterPRIZE ovdje.