Novosti

Vrijeme čitanja: 3 min

Novosti

Dobrodošlica centru ''Rastimo zajedno'', našem The Human Safety Net partneru u Hrvatskoj!

The Human Safety Net (THSN) volonterska je inicijativa Generali Grupe s idejom da zajednice „ljudi koji pomažu ljudima“ mogu dovesti do održivih promjena. Inicijativa je aktivna u 21 zemlji širom svijeta, pružajući zaštitu i prevenciju najugroženijima u zajednici.

Zajedno s Centrom za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“ pomažemo roditeljima koji su izloženi nepovoljnim okolnostima koje otežavaju razvoj njihove djece. Programom koji zajednički provodimo roditeljima pružamo mogućnost susreta, razmjene informacija, znanja i iskustava s drugim obiteljima. Roditelje potičemo na međusobnu podršku, stjecanje samopouzdanja i vještina kako bi zadovoljili razvojne potrebe svoje djece.

Radionice s roditeljima “Rastimo zajedno” počele su se provoditi 2008. godine, a danas su dostupne u 85 gradova. Novi program Rastimo zajedno i mi! krenuo je 2018. godine u partnerstvu s UNICEF-om i Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u 25 gradova. 'Rastimo zajedno i mi' program je podrške roditeljima u nepovoljnim okolnostima roditeljstva i njihovoj predškolskoj djeci, a čini ga ciklus od 15 dvosatnih, tjednih, tematski povezanih radionica u kojima istovremeno sudjeluju roditelji i djeca u odvojenim i zajedničkim aktivnostima. Radionice provode posebno educirani timovi stručnjaka za pružanje podrške ranom djetetovom razvoju uz podršku volontera. Program je zaokružen događanjima u lokalnoj zajednici i edukativno-rekreacijskim izletima, omogućavajući djeci predškolske dobi koja dolaze iz obitelji nižeg socioekonomskog statusa da dožive iskustvo koje je djeci iz obitelji višeg socioekonomskog statusa uobičajeno, a roditeljima da u praktičnoj situaciji primjene roditeljske vještine koje su naučili i isprobali tijekom trajanja radionica.

Uz obilježavanje početka zajedničke suradnje tematskim radionicama i planiranjem aktivnosti, kojima su nazočili kolege volonteri širom Hrvatske i suradnici partnera Centra za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“, Mario Carini, CEO Generali osiguranja, ovom prigodom je izjavio: “Zadovoljstvo mi je što pokretanjem inicijative THSN u Hrvatskoj od sada prelazimo s riječi na djela. Ova inicijativa u Hrvatskoj lako se nadopunjuje s našom misijom kao osiguravatelja, jer je fokusirana na skrb o obitelj. Zajedno u suradnji s našim lokalnim partnerom 'Rastimo zajedno' oživotvorili smo univerzalnu ideju THSN-a spajajući ljude koje žele činiti dobro s lokalnim djelovanjem, čineći tako ovu inicijativu relevantnom u okruženju u kojem živimo i radimo. I to je ono zašto volim volonterstvo jer ispunjava one praznine u društvu o kojima mogu nesebično skrbiti samo volonteri. Zato s nestrpljenjem očekujem sudjelovati u nadolazećim aktivnostima THSN-a, zajedno uz naše osnažene kolege volontere. Uskočite i Vi!“

Ninoslava Pećnik, predsjednica Centra za podršku roditeljstvu “Rastimo zajedno”, naglasila je: “Centar “Rastimo zajedno” je posvećen unapređivanju dobrobiti i razvoja djece rane dobi kroz pružanje podrške roditeljima, u svim obiteljima, uključujući one koje se suočavaju s višestrukim izvorima stresa. Centar potiče pružanje programa podrške roditeljstvu koji osnažuju roditeljska znanja, vještine i socijalnu mrežu time što razvija dostupne, djelotvorne i održive programe za roditelje i brine o mreži stručnjaka koji ih provode kroz obiteljske centre, dječje vrtiće i druge ustanove ili udruge. Program “Rastimo zajedno – i mi!”, razvijen u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF-om, usmjeren je roditeljima u zahtjevnijim okolnostima kako bi ih se podržalo u roditeljskoj ulozi, a njihovoj djeci rane dobi omogućilo odrastanje u poticajnom okruženju i ostvarenje njihovih razvojnih potencijala. Partnerstvo s Generali osiguranjem u okviru inicijative THSN omogućava nam da ovaj važan program nadogradimo te povećamo njegovu kvalitetu, dostupnost i trajnost pozitivnih učinaka.”

Saznajte više o našem partneru Rastimo zajedno ovdje:
https://www.rastimozajedno.hr/hr/rastimo-zajedno-i-mi

A više o našem programu za obitelj koji se provodi širom svijeta saznajte ovdje:
https://www.thehumansafetynet.org/programs/for-families