Vijest

Vrijeme čitanja: 2 min

Održavanje Festivala igranja: Uživanje roditelja i djece u nezaboravnim igrama

Centar Rastimo Zajedno i Savez Društava „Naša Djeca“ uz potporu Generali osiguranja i fondacije The Human Safety Net diljem Hrvatske održava Festival igranja zadnja dva vikenda u travnju i sredinom svibnja 2024. godine. Igra je dječji najvažniji posao, a omogućuje djeci skladan tjelesni, intelektualni, socijalni i emocionalni razvoj. Stoga organizirajući ovaj Festival želi se pokazati važnost zajedničke igre djece i roditelja, osvijestiti važnost igre u razvoju djeteta te odnosu roditelja i djece kroz razne zabavne sadržaje. 

Lokacije na kojima se odvija Festival igranja: 

 • 19. travnja Split – Dječji vrtić Marjan, Dječji vrtić Koralj, Dječji vrtić Pahuljica, Dječji vrtić Pčelica, Dječji vrtić Crvenkapica u 10 sati,
 • 19. travnja Požega – u 17 sati u dvorištu osnovne škole Julija Kempfa,
 • 27. travnja Jastrebarsko  – u 10 sati na lokaciji DVD Novaki, Novaki Petrovinski 44,
 • 27. travnja Ivanić grad – u 10 sati u dječjem vrtiću „Ivanić grad“, na adresi Milke Trnine bb,
 • 11. svibnja Varaždin  – u 10 sati na sportskom igralištu ispred dvorane Graberje, a u slučaju lošeg vremena igre sele u istoimenu dvoranu,
 • 19. svibnja Gospić – u 10 sati na lokaciji park-šume Jasikovac.

Bogat program igara
Igrom djeca razvijaju svoje mogućnosti, a roditelji koji podržavaju djetetove potrebe utječu na socijalni i emocionalni razvoj djeteta, njegov osjećaj psihološke dobrobiti, odnose s drugom djecom pa čak i na školske uspjehe. Zajedničkom igrom, odnos između roditelja i djeteta poboljšava se na dugotrajan i jedinstven način, a neke od igara u kojima će djeca i roditelji sudjelovati su: 

 • Igra „Djed i repa“

Zabavni igrokaz u kojem su likovi djed, baka, unuka, brat, pas, mačka, kravica i miš. Igrokaz govori o djedu koji je posadio repu koja je izrasla u ogromnu biljku te mu je sada potrebna pomoć da je iščupa. U tom procesu mu pomaže obitelji, ali i životinje. Voditelj/ica podijeli uloge, po mogućnosti da uloga repe pripadne odrasloj osobi, a uloga miša djetetu. Voditelj/ica polako priča priču i uvodi jedan po jedan lik te im pomaže da odglume uloge. Svi likovi pokušavaju iščupati repu osim miša koji pruža otpor.

 • Hoki-poki

Djeca i roditelji zajedno plešu Hoki-poki, voditelj/ica ih poziva na uključivanje i pokazuje im pokrete. Ovdje na linku možete poslušati pjesmu. 

 • Sadimo vrt

Roditelji kroz masiranje leđa djeci opisuju na koji način teče proces sadnje vrta. Voditelj/ica demonstrirat će roditeljima na koji način se masira, ali i objašnjava sadnja u vrtu. 

 • Ukrašavanje djeteta 

Roditelji će u ovoj igri od aluminijske folije napraviti razne ukrase za djecu: krunu, ogrlicu, prsten, mač, narukvicu, ukras za kosu i slično.

 • Puhanje kuglice od vate

Za sudjelovanje u igri potrebno je napraviti kuglice od vate koje se mogu puhati. Zadatak para je da otpuše kuglice od starta do cilja, a pobjednik je onaj koji je u najbržem roku otpuhao kuglicu do cilja. 

 • Ribari i ribice

Djeca i roditelji stoje u paru držeći se za ruke. Jedan par je ribar koji hvata ostale parove, ribice. Kada lovac nekog ulovi, zajedno se prime za ruke te love ostale tvoreći ribarsku mrežu dok pretposljednji igrač ne bude uhvaćen. Pobjednik je onaj par koji je ostao neuhvaćen. 

 • Kružni poligon prepreka 

Poligon se sastoji od puzanja i provlačenja ispod prepreke, kotrljanja oko svoje osi, sunožnog preskakivanja prepreka i hodanja po gredi. Poligon se ponavlja onoliko puta koliko se voditelj/ica i roditelji dogovore, primjerice prvi put mogu sudjelovati samo roditelji, gdje dijete navija, zatim samo djeca, gdje roditelj bodri svoje dijete, a nakon toga mogu svi zajedno sudjelovati. 

 • Glazbene stolice 

Roditelji i djeca plešu uz glazbu, a u trenutku kada voditelj/ica isključi glazbu, parovi moraju što prije pronaći stolicu i sjesti na nju. U svakom krugu izbacuje se jedna stolica i par koji ne uspije pronaći svoje mjesto. Na kraju dva para plešu oko jedne stolice, a onaj koji bude brži nakon prekida glazbe je pobjednik. 

 • Kad me vodi mamina/tatina ruka, odrastam bez muka

Dijete opcrtava roditeljev dlan na kartonu ili papiru koji se zatim izreže. Nakon toga dijete i roditelji zajedno zalijepe izrezan roditeljev dlan pik trakom na veći papir ili slikarsko platno. Na zalijepljenom dlanu dijete slobodno boja po papiru, točka, miješa boje i crta. Nakon oslikavanja papira/slikarskog platna roditeljev dlan se odlijepi te u sredini površine ostaje njegov bijeli obris unutar kojega se zalijepi djetetov izrezani dlan koji je prethodno iscrtan na kolažu. Umjesto iscrtavanja djetetova dlana na kolažu, dječji se dlan može obojiti temperama te otisnuti unutar roditeljevog.

Cilj ovih igara je da se djeca zabave sa svojim roditeljima te da se bezbrižno zabave sa svojim roditeljima, ali i vršnjacima.  Želimo vam kvalitetnu obiteljsku zabavu provedeno u igri i druženju!