Blog

Vrijeme čitanja: 2 min

Novosti

Na što obratiti pozornost kada je riječ o osiguranju automobila?

Što je Auto osiguranje?
Auto osiguranje, odnosno osiguranje od automobilske odgovornosti jedno je od četiri obvezna osiguranja u prometu. Obvezno auto osiguranje pokriva štete koje automobilom nanesene trećim osobama, a ako nanesete štetu svom automobilu, troškove ćete snositi sami. Osim u slučaju da nemate dodatna pokrića uz policu auto osiguranja ili ugovoreno kasko osiguranje. 
Polica obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti pokriva i sve štete nanesene trećim osobama koje prouzroče osobe kojima je vlasnik dao da se služe motornim vozilom.

Što ako nemam auto osiguranje?
Ako vozite bez valjane police autoodgovornosti, činite prekršaj, a možete biti novčano kažnjeni. Skrivi li vozač nesreću s neosiguranim vozilom, neograničeno odgovara svom svojom imovinom. Zato je važno da imate odgovarajuće auto osiguranje koje će vas zaštititi od teških financijskih gubitaka koji se mogu dogoditi zbog ozbiljne prometne nesreće.

Koje troškove pokriva polica auto osiguranja?
Polica auto osiguranja pokriva troškove štete koju nanesete trećim osobama. Međutim, uz policu obveznog auto osiguranja moguće je ugovoriti i dodatna pokrića. Kao sudionik u prometu ugovaranjem obveznog auto osiguranja, osiguravate svoju odgovornost prema trećim osobama za štete uzrokovane vašim vozilom u zemlji i inozemstvu:
•    u slučaju prometne nezgode osiguravateljno društvo umjesto vozača plaća štetu nastalu na vozilu treće osobe kao i sve štete nastale zbog smrti, tjelesnih ozljeda i narušavanja zdravlja, ako je do prometne nezgode došlo vlastitom krivnjom;
•    pravo na naknadu štete imaju i suputnici koji se nalaze u vozilu koje je skrivilo prometnu nezgodu 

Što sve pokrivaju dodatna osiguranja?
Dodatno pokriće može biti i zaštita bonusa na temelju koje zadržavate pravo na stečeni bonus ako nastane osigurani slučaj, odnosno ako se šteta isplati po vašoj polici. Od dodatnih pokrića Generali vam nudi dodatno pokriće od nezgoda, zaštitu bonusa, AO plus, djelomično kasko osiguranje. Za brz i siguran dolazak na odredište, potrebno je odabrati odgovarajući paket iz atraktivne ponude dopunskih osiguranja i ugovoriti ga uz policu obveznog osiguranja. Nudimo vam pakete Care, Care+ i Super Care. 

Osiguranje vozača i putnika
Riječ je o dodatnom osiguranju koje omogućuje isplatu štete vozaču i suvozačima u slučaju smrti ili trajnog invaliditeta kao posljedice prometne nezgode. U tom slučaju, vozač i putnici dobivaju isplatu bez obzira na to tko je skrivio prometnu nezgodu.

Naknada za ozljede koje nisu dovele do trajnog invaliditeta se ne isplaćuju. Također, osiguranje se ne može ugovoriti na manji broj putnika nego što automobil ima sjedala, a isto tako u vozilu ne smije biti više putnika od broja koji je predviđen.

Zakonom je propisano kako su svi vlasnici ili korisnici motornih vozila obvezni ugovoriti osiguranje od automobilske odgovornosti. 

Od sada ova obveza može biti ugodna. Predlažemo vam da se saznate više o našoj ponudi.

Tražite najbolju ponudu osiguranja automobila?

Na pravom ste mjestu.
Saznajte više o atraktivnim uvjetima!

Klikni ovdje!