Priopćenje za medije

Vrijeme čitanja: 3 min

Priopćenja za medije

Generali jača vodeću poziciju u europskom osiguranju akvizicijom Liberty Seguros od Liberty Mutual

•    Generali će steći profitabilne operacije Liberty Seguros, čime će ojačati svoju poziciju u imovinskom osiguranju u Španjolskoj (4. mjesto) i Portugalu (2. mjesto) te ući na tržišta Irske i Sjeverne Irske.
•    Rijedak trenutak koji se potpuno uklapa u plan "Lifetime Partner 24: Driving Growth", koji donosi održivi rast na ključnim tržištima uz značajnu optimizaciju troškova i dodatne ekonomije razmjera.
•    Liberty Seguros će doprinijeti s više od 1,2 milijarde eura uglavnom premijama imovinskog osiguranja putem profitabilne i dobro kapitalizirane platforme s više kanala.
•    Transakcija će poboljšati Generalijev direktan kanal u europskom pozicioniranju iskorištavanjem snažnih sposobnosti Liberty Segurosa u tom području.
•    Akvizicija u gotovini u iznosu od 2,3 milijarde eura uključuje sav višak kapitala Liberty Seguros te donosi atraktivne financijske koristi za Grupu.

Milano – Generali je postigao sporazum s Liberty Mutualom o kupnji Liberty Seguros, španjolske osiguravajuće kompanije koja posluje u Španjolskoj, Portugalu, Irskoj i Sjevernoj Irskoj.

Transakcija je u potpunosti usklađena s Generalijevom strategijom "Lifetime Partner 24: Driving Growth", kojom se poboljšava profil rasta Grupe, dalje razvija imovinsko osiguranje te jača vodeća pozicija u Europi. Kao rezultat ove transakcije, Generali će doseći 4. poziciju na španjolskom tržištu imovinskog osiguranja, istovremeno konsolidirajući svoju poziciju u Portugalu kao drugoplasirani. Generali će također ući na tržište Irske s udjelom od 10% - s atraktivnom prilikom za daljnje širenje europskog utjecaja Grupe na profitabilnom i privlačnom tržištu. Ove tri zemlje pružaju mogućnosti rasta s obzirom na manju penetraciju osiguranja u usporedbi s drugim europskim tržištima.

Očekuje se da će transakcija generirati dodatne ekonomije razmjera u cjelokupnoj grupi Generali zahvaljujući smanjenju troškova, optimizaciji IT-a, cross-sellingu Generali proizvoda te zahvaljujući snažnom iskustvu u integraciji poslovanja. Akvizicija digitalnih distribucijskih sposobnosti Liberty Seguros predstavlja važan korak naprijed za stratešku inicijativu Grupe usmjerenu na direktne kanale u više zemalja.

Ukupna cijena transakcije iznosi 2,3 milijarde eura, uključujući sav višak kapitala, podložno uobičajenim prilagodbama pri zatvaranju. Procijenjeni utjecaj na regulatorni omjer solventnosti Grupe Generali iznosi otprilike -9,7 postotnih poena. 
Liberty Seguros ima snažnu kapitalnu poziciju, s omjerom solventnosti većim od 330% na dan 31. prosinca 2022. godine.

Philippe Donnet, izvršni direktor Grupe Generali, izjavio je: "Zahvaljujući akviziciji Liberty Segurosa ubrzavamo provedbu naše strategije 'Lifetime Partner 24: Driving Growth’, iskorištavajući jedinstvenu priliku koja će donijeti održivi rast, ojačati našu vodeću poziciju u Europi i potaknuti rast imovinskog osiguranja. Generali stječe profitabilno osiguravajuće poslovanje u tri rastuća europska tržišta s vrlo atraktivnim karakteristikama, što će stvoriti značajnu dugoročnu vrijednost za sve dionike. Zahvaljujući ovoj transakciji, Generali je više nego ikad prije u poziciji da bude Lifetime partner korisnicima diljem Europe."

Jaime Anchústegui Melgarejo, izvršni direktor za međunarodno poslovanje Generalija, izjavio je: "Ova transakcija potvrđuje posvećenost Grupe Španjolskoj i Portugalu, istovremeno jačajući našu europsku prisutnost ulaskom na irsko tržište s važnim udjelom na tržištu. Komplementarnost, profitabilnost i raznolikost poslovanja omogućit će nam i proširenje mreže agenata i brokerskih partnera te stjecanje novih operativnih stručnosti u izravnom poslovanju."

Liberty Seguros je tvrtka s glavnim fokusom na imovinskom osiguranju, koja ima koristi od rastućeg poslovanja automobilskog osiguranja i diversificirane ponude proizvoda, s premijama od preko 1,2 milijarde eura u 2022. godini, otprilike 1.700 zaposlenika i 5.600 posrednika na ta tri tržišta. Posluje putem agenata, brokera i izravnih kanala, kao i putem ugovora o bankoosiguranju i partnerstvima.

Dobro ustrojen poslovni model Liberty Segurosa direktne prodaje, s prilagođenim mogućnostima proizvoda implementiranim u sve tri zemlje, također pruža stručnost u digitalnom području, usklađenu s Generalijevom strateškom inicijativom razvoja nove digitalne višekanalske platforme za izravnu prodaju maloprodajnog imovinskog osiguranja u sklopu plana "Lifetime Partner 24: Driving Growth’" Grupe. Inicijativa ima za cilj iskoristiti sposobnosti koje je razvio Genertel kako bi izgradila potpuno digitalnu ponudu za imovinsko osiguranje u maloprodaji, posebno u području automobilskog osiguranja, pružajući besprijekornu interakciju s korisnicima.

Generali postaje jedan od glavnih igrača na španjolskom tržištu osiguranja nakon ove transakcije koja jača poziciju Grupe u području osiguranja vozila i domova. Akvizicija također otvara dodatne segmente korisnika za ponudu višeproduktnih rješenja zahvaljujući širem rasponu proizvoda Generalija i uključuje sposobnosti bankoosiguranja prilagođene lokalnim zahtjevima tržišta, dodatno poboljšavajući Generalijev višekanalni pristup. Očekuje se da će Generalijeva proširena mreža agenata i brokera doseći preko 7.000 posrednika, čineći jednu od najvećih mreža u Španjolskoj.

U Portugalu će transakcija ojačati Generalijevu prisutnost u područjima osiguranja vozila, domova i osiguranja radnika te poboljšati njegovu distribucijsku mrežu. Ova kombinacija donosi dodatne strateške prednosti akviziciji Seguradoras Unidas i AdvanceCare iz 2020. godine, zahvaljujući kojima je Generali postao drugi najveći igrač na portugalskom tržištu imovinskog osiguranja. Također se usklađuje s dugoročnim odnosom distribucije sklopljenim s CTT grupom (portugalska poštanska usluga) 2022. godine.

U Irskoj, Generali prvi put ulazi na maloprodajno tržište imovinskog osiguranja, s pozicijom među prvih deset na tržištu potaknutom brokerima i izravnim kanalima u stabilnom, profitabilnom i rastućem tržištu.

Akvizicija podliježe regulatornim odobrenjima, kao što je uobičajeno za transakcije ovog tipa.
Citigroup i Credit Suisse djelovali su kao financijski savjetnici, a Clifford Chance, Morais Leitão i Matheson kao pravni savjetnici za transakciju.

O GENERALIJU
Generali osiguranje d.d. dio je Generali Grupe – jednog od najvećih svjetskih lidera davatelja usluga osiguranja i upravljanja imovinom. Osnovan 1831. godine, Generali je prisutan u 50 zemalja svijeta, s ukupnim premijskim prihodom većim od 81,5 milijardi eura u 2022. godini. S više od 75 000 zaposlenika i 67 milijuna klijenata širom svijeta, Grupa ima liderski tržišni položaj u Europi i sve veću prisutnost u Aziji i Latinskoj Americi.  U središtu strategije društva Generali njegova je predanost biti životni partner svojim klijentima, što postiže svojim inovativnim i personaliziranim rješenjima, vrhunskim korisničkim iskustvom i sposobnostima digitalizirane globalne distribucije. Grupa je u potpunosti ugradila održivost u sve strateške izbore, s ciljem stvaranja vrijednosti za sve dionike, istovremeno izgrađujući pravednije i otpornije društvo. MSCI, vodeće međunarodno društvo za ESG ocjene, povećalo je ocjenu za Generali s AA na AAA, što je najviša moguća ocjena. Procjena MSCI-ja pokazala je da Generali usvaja najbolje prakse u industriji za ublažavanje klimatskih rizika u osiguranju. Generali je također uvršten u Dow Jones Sustainability World Index (DJSI) i Dow Jones Sustainability Europe Index (DJSI Europe). Fokusirajući se na mala i srednja poduzeća kao temelj europskog gospodarstva i jedan od glavnih pokretača održive tranzicije, Generali je pokrenuo SME EnterPRIZE. Ova strateška inicijativa promiče zelenije i više uključivo gospodarstvo u skladu s Europskim zelenim planom i inicijativom Next Generation EU, kao i kulturu održivosti među europskim malim i srednjim poduzećima. Generali je aktivan i u zajednicama kroz fondaciju The Human Safety Net, osnovanu prije pet godina, s idejom da zajednice u kojima „ljudi koji pomažu ljudima“ mogu dovesti do održivih promjena. U Hrvatskoj, THSN surađuje s Centrom za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno” radi podrške roditeljima i djeci izloženima zahtjevnijim životnim okolnostima, koje otežavaju razvoj njihove djece, obuhvaćajući dosad više od 14.000 roditelja i djece, uz daljnju provedbu novih programa podrške. Kao dom The Human Safety Neta-a, zgrada Procuratie Vecchie koja gleda na venecijanski Markov trg, osvojila je jednu od najvažnijih nagrada u svijetu dizajna - nagradu Red Dot Design za najbolji dizajn interijera u 2022.