Blog

Vrijeme čitanja: 2 min

Novosti

Humana Nova: Tkanje održive promjene

U svijetu koji se bori sa izazovima očuvanja okoliša, socijalne isključenosti i ekonomske nejednakosti, jedno hrvatsko poduzeće krenulo je na izvanredno putovanje kako bi se pozabavilo ne jednim, ne dva, već tri problema unutar svoje zajednice. Socijalna zadruga Humana Nova, proglašena Herojem održivosti kao pobjednik natječaja u održivom poslovanju SME EnterPRIZE 2023. godine u Hrvatskoj, inicijative Generali osiguranja, pomiče granice društvenog poduzetništva ispreplićući tekstilnu proizvodnju, društvenu uključenost i odgovorno ulaganje dobiti.

Proizvodnja i potrošnja tekstila odavno su prepoznati kao jedni od uzročnika degradacije okoliša. U međuvremenu, socijalna isključenost ostaje prisutan problem na globalnoj razini, a čimbenici poput invaliditeta, nedostatka obrazovanja, nezaposlenosti samo još više potenciraju ovu pojavu. Humana Nova odlučila je stati kao svjetionik promjena, odlučna transformirati svoju zajednicu u bolje mjesto za sve.

Tkanje niti inkluzivnosti
Više od desetljeća Humana Nova je stup održivosti na nacionalnoj i međunarodnoj sceni. Ovo hrvatsko neprofitno eko društveno poduzeće suočava se s izazovom našeg vremena istovremeno se baveći trima ključnim pitanjima: gospodarenjem tekstilnim otpadom, mogućnostima zapošljavanja marginaliziranih skupina i odgovornim korištenjem dobiti. Njihov aktivan pristup ovim isprepletenim problemima ne samo da je hvale vrijedan nego i inspirativan.

Humana Nova u svojoj srži nastoji osnažiti osobe s invaliditetom i socijalno isključene osobe izradom visokokvalitetnih, inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih tkanina. Ovi proizvodi ne samo da nude ekološki prihvatljive alternative, već služe i kao pokretači promjena, premošćujući jaz društvene isključenosti. Stvaranjem inkluzivnog radnog okruženja utemeljenog na vrijednostima tolerancije, poštovanja, povjerenja i odgovornosti, Humana Nova potiče različitost, jednake mogućnosti i kulturu inkluzivnosti. Humana Nova je iskoristila dva ključna problema koji utječu na ljude i okoliš kako bi pronašli rješenja, pokazujući recept za rješavanje nedostataka.

Osnaživanje zajednica, korak po korak
Utjecaj inicijative Humane Nove u lokalnoj zajednici nije ništa manje nego izvanredan. Sudjelovanjem na natječaju u održivom poslovanju SME EnterPRIZE 2023, inicijativi Generali osiguranja, dobili su priznanje za svoju predanost i postignuća ponijevši titulu Heroja održivosti. Njihov rad odjekuje na više frontova, od promicanja očuvanja resursa do stvaranja prilika za zapošljavanje.

Humana Nova je uspješno integrirala 47 pojedinaca iz marginaliziranih zajednica u svoju radnu snagu, potičući na taj način društvenu uključenost i ekonomsko osnaživanje. Svojim sustavom gospodarenja tekstilnim otpadom preusmjerili su više od 3400 tona otpada, smanjivši emisiju CO2 za impresivnih 30% uz očuvanje 20% vrijednih resursa. S osvojenim prvim mjestom u kategoriji Zajednica i titulom Heroja održivosti inicijative SME EnterPRIZE u organizaciji Generali osiguranja, sada su spremni proširiti svoj doseg i približiti se svojim dugoročnim ciljevima.

Nacrt za pozitivne promjene
Kao neprofitno eko društveno poduzeće, Humana Nova svu svoju dobit reinvestira u razvoj poslovanja i otvaranje novih radnih mjesta. Ova predanost značajno podiže kvalitetu života unutar zajednice, posebno za osobe s invaliditetom, ali i za druge marginalizirane skupine. Poduzeće osigurava dostojanstveno radno mjesto za 47 zaposlenika, uključujući 26 s invaliditetom i 13 iz drugih socijalno marginaliziranih sredina.

Globalna kriza tekstilnog otpada ozbiljan je problem, s viškovima koji nezaustavljivo rastu. Model gospodarenja otpadom koji je predstavila Humana Nova moćno je rješenje koje se može preslikati na lokalnoj i nacionalnoj razini. Nadalje, njihov model, koji obuhvaća ponovnu uporabu, popravak (upcycling) i recikliranje, ima potencijal za primjenu na drugu robu izvan tekstila. U području marginaliziranih skupina, Humana Nova nudi nacrt za rješavanje gorućeg problema nezaposlenosti dajući pojedincima priliku da rade u okviru svog modela gospodarenja otpadom, uz podršku njihovog Centra za radnu integraciju.

U svijetu prepunom izazova, Humana Nova predstavlja dokaz snage inovacije, suosjećanja i održivosti. Oni su odlučili tkati promjene, nadahnjujući zajednice i organizacije širom svijeta da prihvate mantru da rješavanjem problema na lokalnoj razini možemo stvoriti svjetliju, inkluzivniju i ekološki odgovorniju budućnost za sve. Priča o Humani Novoj služit će kao inspiracija za sve nas.

Za više informacija posjetite: https://humananova.org/

Održivost je svačija prilika!

Prijavite se na natječaj za mala i srednja poduzeća SME EnterPRIZE u razdoblju od 6. svibnja do 31. srpnja 2024.

Klikni ovdje!