Priopćenje za medije

Vrijeme čitanja: 5 min

Priopćenja za medije

ODRŽANA 11. GODIŠNJA KONFERENCIJA VODITELJICA I VODITELJA PROGRAMA „RASTIMO ZAJEDNO“ PARTNERSTVO U RAZVOJU, PROVEDBI I VREDNOVANJU PROGRAMA PODRŠKE RODITELJSTVU: SURADNJA KROZ KOJU RASTEMO!

Predsjednik Uprave Generali osiguranja d.d., donatora Centra, Mario Carini, poručio je: „Inicijativa The Human Safety Net, koju je pokrenuo Generali 2018. godine, okuplja mnoge dionīke u otvorenu i suradničku mrežu ljudske solidarnosti, ljude kojī pomažu ljudima, pružajući zaštitu i prevenciju najugroženijima u našim zajednicama. Kroz ciljane programe Centra, visoko angažīranu suradničku i našu volontersku mrežu, dosegli smo preko 2.500 roditelja i 1.500 djece širom zemlje, od kojih mnogi sa zaleđem ranjivih skupina. Pozivam sve da postanu dijelom inicijative The Human Safety Net i Centra Rastimo zajedno kako bi otkrili pozitivan utjecaj na dobrobit zajednice."

Ravnateljica DV Radost iz Zagreba, suorganizatora konferencije, gđa Vesna Marić, izjavila je: „Raduje nas da smo suorganizatori 11. konferencije Centra „Rastimo zajedno“: Suradnja kroz koju rastemo u našem gradu, Zagrebu, koja se realizirala u našem vrtiću u subotu 8. listopada. Kvalitetni programi podrške roditeljstvu koji nastaju radom Centra „Rastimo zajedno“ su jedno predivno tkanje podrške u kojem DV Radost sudjeluje njegujući zajedništvo djece, roditelja i odgojitelja.“

Kvalitetna suradnja javnog i privatnog sektora ključna je za uspješnu provedbu različitih programa podrške roditeljstvu sa što većim brojem roditelja diljem Republike Hrvatske.

Više od 250 stručnjaka iz dječjih vrtića, obiteljskih centara i udruga poslušalo je plenarna izlaganja te sudjelovalo u panel raspravi, okruglom stolu ili konzultacijama s Theraplay edukatoricom Kristine Maže iz Latvije. Prof.dr.sc. Lidija Arambašić tijekom izlaganja propitkivala je moć komunikacije. Monika Novak Pavlic,  javljanjem iz Kanade otvorila je temu važnosti podrške roditeljstvu djece s neurorazvojnim poremećajima. Vlasta Grgec Petroci iz Udruge „Na drugi način“  tematizirala je posvojenje i potrebe predškolske djece te roditelja. 

Na Okruglom stolu razgovaralo se o pitanju osiguranja kvalitete programa podrške roditeljstvu u dječjim vrtićima te suradnji Centra „Rastimo zajedno“ i Agencije za odgoj i obrazovanje u tom području. 

Panel Partnerstvo na djelu pružio je publici kolaž iskustava roditelja koji su sudjelovali u radionicama nekog od programa, osvrte voditelja i donatora koji kroz svoja partnerstva utječu na dobrobit i razvoj mnogobrojne djece rane dobi.

Konferencija je nastavljena s radom 8. listopada u DV Radost, gdje je 160 voditeljica i voditelja  imalo priliku izabrati 3 od 13 radionica/okruglih stolova u DV Radost u Zagrebu na kojima su stjecali nova znanja i vještine.

Trodnevna godišnja konferencija okupila je više od 200 voditelja i voditeljica, stručnih suradnika i odgojitelja dječjih vrtića širom RH, 40 stručnjaka iz obiteljskih centara, 5 stručnih suradnika iz dječjeg doma, 4 iz rehabilitacijskih centara te 8 iz organizacija civilnog društva. 

Kontakt osoba:

Andreja Rukavina
M: 0981766455
andreja@rastimozajedno.hr
centar@rastimozajedno.hr

O Centru Rastimo zajedno:
Centar “Rastimo zajedno” posvećen je unapređivanju dobrobiti i razvoja djece rane dobi kroz pružanje podrške roditeljima, uključujući one koje se suočavaju s višestrukim izvorima stresa. Centar potiče pružanje programa podrške roditeljstvu koji osnažuju roditeljska znanja, vještine i socijalnu mrežu time što razvija dostupne, djelotvorne i održive programe za roditelje i brine o mreži stručnjaka koji ih provode kroz obiteljske centre, dječje vrtiće i druge ustanove ili udruge. Program “Rastimo zajedno – i mi!”, razvijen u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF-om, usmjeren je roditeljima u zahtjevnijim okolnostima kako bi ih se podržalo u roditeljskoj ulozi, a njihovoj djeci rane dobi omogućilo odrastanje u poticajnom okruženju i ostvarenje njihovih razvojnih potencijala. Partnerstvo s Generali osiguranjem u okviru inicijative The Human Safety Net omogućava kvalitativnu nadgradnju programa, povećanje njegove dostupnosti i trajnost pozitivnih učinaka. 
Web: https://www.rastimozajedno.hr/

O DV Radost:
DV Radost, Ljubijska ulica 79a, Zagreb, suorganizator je konferencije i provoditelj programa radionica za roditelje Rastimo zajedno više od 10 godina. Generacije zadovoljnih roditelja i njihove djece rasle su uz zajedničke aktivnosti u iskustvenim radionicama. Od 2018. godine DV Radost centar je izvrsnosti tj. edukativni centar za odgojitelje i stručne suradnike vrtića Hrvatske. Kvalitetna mreža podrške roditeljima plete se od Župe Dubrovačke do Vukovara.

O Generali osiguranju: 
Generali osiguranje d.d. dio je Generali Grupe – jednog od svjetskih lidera davatelja usluga osiguranja i upravljanja imovinom. Osnovan 1831. godine, Generali je prisutan u 50 zemalja svijeta, s ukupnim premijskim prihodom od 75,8 milijardi eura u 2021. godini. S više od 75 000 zaposlenika i 67 milijuna klijenata širom svijeta, Grupa ima liderski tržišni položaj u Europi i sve veću prisutnost u Aziji i Latinskoj Americi. Predanost održivosti jedan je od pokretača strategije Generali Grupe, koja je nadahnuta ambicijom da svojim klijentima bude Lifetime partner kroz ponudu inovativnih i personaliziranih rješenja, vrhunsko korisničko iskustvo i svoje digitalizirane globalne distribucijske sposobnosti. Grupa je u potpunosti ugradila održivost u sve strateške odluke, s ciljem stvaranja vrijednosti za sve dionike gradeći pravednije i otpornije društvo.